Maandag 4 april wandeling Tempelhof, Neukoln, en Kreuzberg

We gaan nog een dagje wandelen voordat de regen ons definitief veroordeeld tot museum bezoek. Vandaag zijn de musea ook niet open dus deze wandeling zorgt nog voor een mooie dagbesteding. We starten met de metro die ons naar Tempelhof brengt. Dit is het voormalig vliegveld van Berlijn en men heeft het in tact gelaten ondanks dat het niet meer gebruikt wordt omdat het de plek is geweest waar in 1948/1949 een luchtbrug is geweest om het ge├»soleerde Westberlijn te voorzien van goederen. 271.000 vluchten hebben er in die periode plaatsgevonden en dat heeft ervoor gezorgd dat de westberlijners gingen geloven in de haalbaarheid van overleven op een eiland in het DDR van destijds. Uiteindelijk werd de luchtbrug gestaakt omdat de Oostduitsers toestemming gaven om Westberlijn ook over de weg van goederen te voorzien. Nu kun je dus op de Tempelhof over de landingsbanen lopen en nog een tweetal vliegtuigen zien uit die tijd. Tis een bijzondere plek die veel geschiedenis uitademt. Tis een wandelingetje van 3 kilometer dus het oppervlak van het vliegveld is aardig groot. Er wordt gefietst, ze doen aan rollerskate wedstrijden er wordt aan kitesurfen gedaan op een skateboard, er vinden hardloopwedstrijden plaats, openlucht kerkdiensten , kortom ook hier weer een multiculturele invulling van een vlakte bestaande uit beton en gras…

Eenmaal van het vliegveld af, lopen we door Neukoln, een wijk die wat mij betreft lijkt op het Kreuzberg dat er boven ligt, misschien iets meer hipster gedoe in oude gebouwen, hippe koffie en lunchtentjes, bevolkt door studenten. We snacken een Turkse baklava bij de Damascus konditorei, echt zo lekker dat je er eigenlijk meer van wilt eten. Dat Turkse eten, leven en winkelen voert in deze wijken toch absoluut de boventoon, daarmee is het ook weer een andere sfeer dan in de andere wijken van Berlijn.

Na 7 kilometer ben ik wel toe aan een kopje thee op een stoel en dan duikt er zomaar ineens een hip lunchtentje op, Tischendorf op de Felder strasse, zou eigelijk ook in een gidsje moeten staan want het is een super leuke relaxte plek waar we heerlijk lunchen met een lunchbowl en scrambled eggs met zalm. Kortom gewoon hip en lekker eten in een relaxte sfeer.

Van Neukoln lopen we over in Kreuzberg, daar waren op de eerste dag ook al even doorheen gelopen en dat voelde toen aan alsof we in Turkije aangekomen waren en dat is door heen de hele wijk wel zo. We lopen de route langs 5 bekende graffiti muurschilderingen. 4 van de 5 zijn bijzonder om te zien. Alleen is het ondertussen begonnen met regenen en dan wordt het over straat sjokken en aandachtig omhoog kijken naar de gigantische tekeningen met de regen op je snoet toch iets minder aantrekkelijk. Na de laatste de graffiti bij Schlesische Tor aan de Spree besluiten we om de metro terug te nemen naar ons hotel. We halen nog wat te eten en dan laten we de wandeldag ook weer voor wat het is. Onder het genot van een biertje een opgeleukte kant en klare salade eten besluiten we de dag. Twas wederom een dag waar we wat nieuwe ervaringen hebben opgedaan die het Berlijnse avontuur diepte geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *