Lang weekend Berlijn 1-6 april

Onverwachts een weekendje weg! Onze Tim loopt de halve Marathon en wij gaan als groupies mee om hem aan te moedigen en er gelijk een paar daagjes Berlijn stad aan vast te plakken. Vrijdag 1 april is het zover. Ondanks een tweetal wekkersignalen op onze telefoon gewoon uit ons zelf wakker geworden. Om half vier snachts zijn we klaar voor de barre wandeltocht door een witte wereld van ons huis naar het station. Bizar om in het holst van de nacht met je rugzakje door de sneeuw te lopen. Eenmaal op het station zijn er veel meer mensen die de tocht ondernomen hebben. We zijn om 10 voor 5 op het vliegveld, mogen gelijk door naar de security check en verbazen ons over de lange slierten mensen die allemaal met sjachereinige gezichten hun zonnige aantrekkelijke vakantie bestemming tegemoet sjokken. Hoe krijgen we deze volksstammen zover om minder te gaan vliegen? Wij zijn in ieder geval te snel geweest met het boeken van een vlucht en zullen daar een volgende keer beter over nadenken. Het opstijgen is behoorlijk vertraagd, 40 minuten, omdat het vliegtuig en de vertrek baan gedeiced moet worden. Maar uiteindelijk na een uur vliegen staan we op het nieuwe Berlijn airport.

We kopen een kaartje op het station dat onder de vertrekhal is gebouwd, super makkelijk bij een apparaat, vergeten het kaartje af te stempelen stappen in een S baan,  durven niet verder te reizen met een ongestempeld kaartje, dus bij het volgende station stappen we weer uit. Nooit in Wassermansdorf geweest, nu dan eens en nooit meer, hier vertrekken we weer met een gestempeld kaartje. We stappen over op station Alexanderplatz en daar treffen we onze eerste beer van de velen die nog zullen volgen. Veel mensen, relaxte sfeer, veel eettentjes, nog een station verder naar Spittelmarkt en daar gaan we de stad in. Hele grote brede wegen, open vlaktes , veel hoogbouw en hier en daar er nog oostduits Grauw gebouw  tussen. Ons hotel ligt in een opgepimpte appartementen wijk. We geven onze bagage af en tuigen om 11 uur, 8 kilo lichter, de stad weer in op zoek naar iets te  eten en om onze eerste verkennende wandeling te doen.

Het eten lukt vrijwel direct. Op een onbeduidend pleintje bij ons in de buurt staan wat kleine food truckjes. Ieder met een eigen specialiteit, we kiezen voor het vegetarische broodje, en het is van een versheid en kwaliteit om je vingers bij op te eten en om over naar huis te schrijven. Bij deze dus gedaan. Bert heeft zich verdiept in de vroege geschiedenis van Berlijn en als een heuse stadsgids brengt hij ons op plekjes waar we nog niet geweest zijn. Die altstad, het Nikolaiviertel aan de Spree, de rivier die dwars door Berlijn loopt. Dit zeer kleine wijkje blijkt een hoog pittoresk gehalte te hebben. Zeer aanbevelenswaardig vanwege de kneuterige straatjes met oude gebouwen, vermoedelijk zitten hier de drommen toeristen in de zomer. Maar nu is het uitgestorven en dus romantisch en knus te noemen. Na dit prachtige plekje steken we de Spree weer over langs het rode Rathaus, en komen terecht op het enorme plein voor de Fernsehturm. Dat plein komt  bekend voor. Daar ben ik inmiddels al een paar keer geweest en de verlatenheid en openheid (en daarmee dus alle ruimte voor de gure oosten wind) , en de  onmogelijkheid om je er heimisch te voelen, voelt dan toch weer een soort van vertrouwd. De fontein met het enorm beeld van poseidon. (Alle fonteinen zijn uitgeschakeld vanwege de energie crisis waar we op dit moment, vanwege de Oekraïne oorlog mee te maken hebben) . De Marienkirche uit de 13e eeuw eenzaam en alleen tussen al het beton, met een audiokunstwerk van kraaiende hanen als verwijzing naar het verraad van Jezus.

Grote indrukwekkende beelden van Marx en Engels, een indrukwekkende fotoserie van onderdrukking in de wereld gegraveerde in metalen platen… Een bijzonder kunstwerk bij elkaar, geent op verschillende negatieve  uitingsvormen van  politieke stromingen in de wereld. Aan de overkant van dit plein, waar maar geen eind aan lijkt te komen, winkeltjes en  een ervan verkoopt  gadgets geïnspireerd op het Ampelmannetje, het mannetje van de voetgangersstoplichten, inmiddels flink commercieel geëxploiteerd. We kopen wat souveniertjes, en komen aan het begin van het museum insel waar alle belangwekkende musea van Berlijn in megalomane gebouwen bij elkaar staan. We zullen er nog een aan de binnenkant gaan bekijken op een toekomstige regen achtige dag. We maken nu ons rondje af, lopen door het indrukwekkende Humbold forum, een nieuw museum in een oud gebouw, en lopen terug naar ons hotel. Om de hoek van het hotel blijkt een Lidl te zitten dus daar doen we wat boodschapjes. De kamer is nog niet klaar maar uiteindelijk om kwart voor 3 ploffen op ons bed. Bert doet een schoonheidsslaapje ik zoek een restaurant uit voor de avond omdat we Tim en Lucas daar gaan ontmoeten.

We gaan eten in Kreuzberg. We hebben in een Italiaans restaurant afgesproken, Masaniello, en gaan daarvoor weer om kwart over 5 in de benen omdat het wel weer een aardig eindje lopen is. We stappen eerst nog door wijken met opgepimpte woonkazernes, dan steken we een tunneltje onder een flatgebouw door en dan veranderd opeens het complete straatbeeld. Het lijkt alsof we in een Turkse stad zijn beland, overal winkeltjes, fruit uitstallingen, heel veel mensen op straat, hoe anders dan de wijk Mitte waar wij net uitkomen. Al lopend bedenkt bert dat het niet meenemen van z’n telefoon toch niet handig was vanwege de QR code die je wellicht in het restaurant moet laten zien. We wagen het erop en komen er gewoon het restaurant mee binnen. Vreemde gewaarwording hoor om Tim en Lucas te ontmoeten in een andere stad 600 km van Amsterdam en dan een gezellige avond te hebben alsof je thuis bent. Het eten is mega lekker, met een enorm plateau van anti pasta en daarna een pizza zo groot als een wagen wiel en een bodem die je gewoon helemaal op kunt eten. Zeer voldaan en tevreden gaan we om 21.00 uur weer richting de U baan, stappen op stadmitte uit, lopen daar nog even een drogist binnen en kopen wat vitamines en magnesium tabletten en dan  het laatste stukje naar het hotel. Al met al een enerverende boeiende hernieuwde kennismaking met de stad Berlijn en super leuke afsluiting met de jongens aan het eind van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *