Zondag – reisdag naar Bilbao

We rijden om 8.15 van de camping af. Hij is afgeladen vol, we hebben buren in ons voortuintje en in de zijtuin gekregen, de wc’s zijn inmiddels niet meer kraakhelder dus het is voor ons tijd om een andere plek op te zoeken. De bestemming is Bilbao geworden en gisteravond hebben we besloten om over Spanje te rijden. Als we eenmaal Andorra la Vella uitrijden duurt het nog geen 10 minuten voordat we Spanje naderen. Je kunt dit opmerken, door de lange straat met aan allebei de kanten benzine stations. Kan niet missen de benzine is hier 25 cent goedkoper dan in Spanje. Na de douane volgt er nog een hele grote hal waar de uitgaande toeristen onderzocht zouden kunnen worden op illegale export van zeer goedkope belastingvrije sigaretten, drank of andere spullen. Wij zien er blijkbaar niet uit alsof we ons tegoed hebben gedaan aan al de belastingvrije materialen dus wij worden doorgewuifd. We rijden nog een flink stuk door de bergen, maar je ziet de ruigheid wel verminderen, we zijn inmiddels in het voorland van de Pyrenee├źn aangeland . We gaan op zoek naar de snelweg, nummer 2, maar er blijkt ook een N weg met nummer 2 te bestaan dus we rijden een flink eind over deze N weg. Ergens een geluk want deze weg is en rustiger en brengt ons door het landschap dat veel weg heeft van de Red Mountains in de VS. Eindeloze roodgekleurde vlaktes met weinig begroeiiing, en hier en daar een afgeplatte heuvel. Filmlandschap dus. We moeten aan het Spaanse rijden, de gewoontes, het parkeren en het tanken nog wel even wennen. Doordat we het niet door hebben hoe het werkt duurt het tot half twaalf voordat we een benzine pomp met een parkeerplaats op rijden. Het lijkt inderdaad wel of we op een filmset terecht zijn gekomen. We eten een lekker broodje, vergapen ons aan het landschap en wisselen van stoel. Het volgende stuk gaan we op weg naar de snelweg, dit blijkt ook een prachtige weg maar veel drukker. Maar goed de bedoeling was om kilometers te maken en dat gaat op een snelweg toch iets beter. Om 15.30 rijden we Bilbao binnen, we moeten een stuk door de stad rijden om op de route naar een kustplaats uit te komen, en we rijden op deze route zelfs langs het Guggenheim. ik vergaap mij aan het bizarre bouwwerk en verheug mij erop om dit van dichtbij te mogen gaan beleven.

De route naar de kustplaats waar onze camping zou zijn is een flink eind van Bilbao af, en de omgeving waar we in komen te rijden is totaal niet inspirerend, dus waar o waar komen we in vredesnaam terecht?! Het plaatsje waar onze camping toe behoort heet Sopela, en de camping heet Sopelana. Een terras camping met uitzicht op de Baai van Biskaje en tien minuten lopen van het strand. We worden in eerste instantie niet vriendelijk ontvangen maar als bert de bus op de door hen gewenste manier parkeert wordt de meneer wat vriendelijker. We mogen zelf een plekje uitzoeken en dat wordt een plekje op een hoek met prachtig uitzicht over de baai. We installeren ons, wat gaat dat toch lekker vlug met een campertje, en voordat we het weten zijn we op weg naar het strand.

Het strand is prachtig, halfrond tussen wat rots formaties gelegen. Hoge golven veel golfsurfers in het water. Kan het niet anders omschrijven dan pittoresque. Tis wat mij betreft te koud voor een duik, en de golfen zijn ook wel een soort van hoog en dat is niet mijn favoriete zeesoort, die met die hoge golven, het is inmiddels ook al half zes, dus we installeren ons op het terras net boven het strand uitkijkend en drinken daar een bier en een sapje.. Tis een mooie plek en we gaan straks uitzoeken wat er te doen is in Bilbao, hoe de metro werkt en of we kaartje voor het museum kunnen reserveren. We eten een zelfgemaakte vakantie salade met haricot jes, artisjokken en tonijn, altijd lekker op zo’n zomerse dag. Want dat vergeet ik nog te schrijven het is hier heerlijk weer, zo’n graad of 20 dus tot 19.00 in je korte broek is haalbaar, en de zon blijft ook nog een tijdje doorschijnen. Dus echt wel even boffen met een dergelijke, voor ons, heerlijke zomerse toegift. De plek waar we staan is ondanks het gebruik van blokken nog behoorlijk schuin dus besluiten om ons campertje beneden te verbouwen tot een heerlijk knus bed, spannend of het ook zo’n knusse en heerlijke nachtrust op zal gaan leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *