Maandag – Avignon

Regen, regen en nog eens regen. Als we opstaan, als we gaan douchen, als we ontbijten. Kortom de camping loopt leeg vanwege het slechte weer. Wij hebben besloten om nog een dagje te blijven omdat ik Avignon wel bij daglicht wil zien, voordat ik besluit om af te reizen. Het is een toeristische attractie en ik herinner mij helemaal niets meer van de stad. Als ik nog een dagje bij boek vraagt de receptioniste of ik het wel zeker weet dat ik wil blijven want de meeste boeken niet bij, maar cancelen hun verblijf vanwege het opkomende slechte weer in de middag.

Volgens de voorspellingen gaat het om 13.00 keihard regenen dus we hebben nog twee uur de tijd om de stad te bezichtigen. We springen op de fiets, fietsen over de brug, de poort van de stadsmuur onderdoor, stallen onze fiets bij de entree tot de pont maar we laten de brug van Avignon voor wat het is. Tegenwoordig moet je betalen om erop te mogen dus wij kiezen ervoor om er niet op te gaan. We lopen gelijk door naar het voormalig paleis van de paus, daar komen via een schattig steegje met trappetjes, we komen dan uit op het voorbordes van het paleis. Te linker zijde staat een kerk, en daarnaast liggen de tuinen. Wat deed een paus in deze contreien? Ergens in de middeleeuwen (1309 tot 1377) was er teveel onrust in de stad Rome en heeft men toen besloten de paus en zijn gevolg tijdelijk in Avignon te huisvesten totdat er weer rustiger tijden zouden ontstaan. Hij heeft in een prachtig fortachtig gebouw gewoond pal achter de vestingmuren van de stad. Hedentendage is het paleis een multifunctioneel gebouw, er vinden congressen plaats, er zijn tentoonstellingen en er zijn veel ruimtes open voor het publiek die nog in paleisachtige staat te bewonderen zijn met beschilderingen wandtapijten, meubels enz…

Wij bewonderen de kerk, en bezoeken de paleistuinen, een prachtig complex aan de zijkant van het paleis dat bestaat uit terrassen op verschillende hoogtes en ook op die verschillende hoogtes bevinden zich uitzicht plateaus waarop je bijna 360 graden de stad rond kunt kijken. In de verte zijn zelfs de contouren van de Mont Ventoux achter een dik wolkendek zichtbaar. Het is prachtig en ongevenaard deze stad met deze gigantische paleizen en kerken die toch bijna al duizend jaar als een prachtig erfstuk op en uit de rotsen getuigen van een rijk verleden. We wandelen nog wat door de kleine straatjes en steegjes, de pittoreske pleintjes met terrasjes en als vanzelf komen we op het plein bij de Hallen uit waar we gisteren Thais gegeten hebben. Het authentieke centrum is, geheel auto en fietsvrij, dus een soort wandelgebied met marmeren bestrating of kleine cobblesteentjes, waar je met een half uurtje prima doorheen kunt lopen. Ook vandaag, zijn de meeste winkels nog niet open, maar er kunnen, als ze open zijn, veel toeristische- maar ook veel streekgebonden producten geshopt worden. Wij nemen nog een Poke bowl mee voor het avondeten en bert doet, als een echte weerman de voorspelling dat we nog een klein half uur hebben voordat het slechte weer losbarst. We lopen in de richting van onze fietsen, de eerste druppels vallen al, maar we halen gelukkig niet een heel erg nat pak. Eenmaal terug in de camper barst het regen geweld los en van de weeromstuit houden we een siƫsta. Die kletterende regen op de dakluiken heeft een soort van hypnotiserend effect op je gemoed, dus voor dat middagdutje hoef je geen enkele moeite te doen. We brengen de rest van de middag, schrijvend, lezend, luierend in het campertje door. De pokebowl smaakt uitstekend en daarmee ronden we de dag weer af. Theetje en een yogurtje zorgen voor het laatste ritueel van deze derde vakantie dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *