Fietsrondje stad Groningen (29 km)

In de nacht is het onstuimig qua weer, harde windvlagen, keiharde regen druppels bijna vlak bij ons op onze neuzen, zo klinkt dat met het dakluik op 30 cm afstand van je gezicht. In de  ochtend komt de zon er door het niet meer zo loodzware wolkendek heen, dus ons beroemde ontbijt ritueel verplaatsen we naar buiten en we genieten van al het lekkers. We vouwen de luifel in omdat we de windstoten die voorspelt zijn niet vertrouwen. De plannen om naar de stad Groningen te fietsen zijn ontstaan doordat we er hier niet zo heel ver vandaan zitten en omdat ik bij de voorbereidingen voor de wandeling van gisteren er achter kwam dat ik m’n favoriete zwarte korte broek vergeten ben en dan is twee weken wel heel erg lang om zo’n kledingstuk te moeten missen, dus er moet een nieuwe aangeschaft worden bij H&M in de stad.

Zo gezegd zo gedaan, we fietsen droog naar de stad, de suburbs van de stad Groningen zijn, zoals wij aankomen rijden, ronduit lelijk te noemen. Eenmaal over een van de Diepen kom je de oude stad binnen fietsen en die herken ik wel van vroegere bezoeken. We zetten onze fietsen op de Grote Markt, maar wat een sjofel plein is dat geworden. Gebouwen van verschillende bouwstijlen wisselen elkaar af, aan een kant zijn wat terrassen maar verder is het een groot plein dat helaas het predicaat groots niet van mij zal krijgen. Ik was in de veronderstelling dat ik een romantische oude binnenstad terecht zou komen maar het over het geheel genomen is alles verpauperd. Ook in de winkelstraten  staan veel panden leeg en het geheel daar word ik niet vrolijk van. H&m is snel gevonden, korte broek gescoord, op weg naar de Vegan Junk food snackbar op de Grote Markt, helaas is deze verdwenen. We gaan nog even bij de Bever langs en kopen twee opvouwbare pannen. Inmiddels is de regen wel weer flink aan het vallen, het zijn vreemde regenbuien, het ene moment plenst het van de regen en het volgende moment schijnt de zon weer stralend. We zijn blij dat we onze regen jassen hebben meegenomen want het houdt ons toch wel een beetje droog. We krijgen advies van de verkoopster bij de Bever om op het Zuiderdiep voor een eettentje te kijken: zij adviseert Wadakradja, maar die is helaas gesloten. We komen in een Chinees restaurant terecht dat zich op de gevel afficheert als een Poke bowl restaurant. We eten daar een waanzinnige bak met overheerlijke verse groenten, zalm voor mij en pittige kip voor Bert en dat alles afgemaakt met heerlijke dressings. Kortom we vullen onze magen weer met heerlijk eten en gaan daarna nog even bij de Prinsentuin langs, achter de Martinitoren, een prachtig rosarium/Engelse tuin en dito restaurant dat dateert uit de 17e eeuw. Mooie zonnewijzer op het toegangspoortje en mooi beeldje in de tuin bij de theeschenkerij die helaas gesloten is. Een aanrader dit complex als je weinig tijd tijd hebt in Groningen…. De weg uit Groningen ondervindt je als fietser nogal wat obstakels als je de weg niet kent, doodlopende fietspaden, rotondes die niet doorlopen kortom tis nog net geen klauterwerk met je fiets op je nek maar het voelt wel omslachtig. Eenmaal buiten de stad fietsen we als maar rechtdoor langs het Eemskanaal. We fietsen door tot Schaaphok, heus waar een gehucht van vermoedelijk ook maar paar mensen, daar waren we gisteren onze wandeling begonnen. Na 2 km zijn weer terug op de camping, al borrelend sluiten we deze heerlijke dag af.. Een mooie vakantiedag die niet in het water is gevallen, ondanks de pogingen die de weergoden hebben gedaan door ons te bestoken met die enorme buien..

1 reactie

  1. Tineke Heshusius schreef:

    Hier is het buiten dat we binnen kunnen werken niet anders het ene moment een hoestbui en het andere moment genieten van de zon 😅. Nu nog een slaapkamer opknappen en dan zijn we binnen klaar zo goed als 😂. We kunnen nog niet naar huis want Patrick wordt morgen getest op COVID.
    Lieve groetjes en ik hoop dat het weer snel omdraait, we kunnen verwarming aanzetten maar de maand juli houdt ons tegen, het is zomer dus maar extra dik kleden. Lieve groetjes 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *