Tonder

De dag begint qua weer wederom somber en koud. Zo enthousiast als we gisteren op de fiets stapten ondanks de regen, zo relaxt beginnen we vandaag de dag. Lekker douchen in een verwarmd douche gebouw, uitgebreid ontbijten alsof het een paasontbijt is en vooral onszelf digitaal vermaken met letters tikken op de computer(bert) en op de telefoon (Han). Tsja de geestelijke en fysieke belevenissen van het moment willen we graag vastleggen voordat het volgende moment zich voordoet.

Rond het middaguur begint het lichter te worden en worden de dag plannen gesmeed en afgestemd. Om 13.00 fietsen we richting Tonder om aldaar het museum met z’n enorme collectie stoelen van een vooraanstaande Deense ontwerper te bekijken (Hans Wegner, nooit van gehoord maar de stoelen wel eens voorbij zien komen) en het zo beschreven pittoresque dorp te bekijken. We fietsen langs een zes meter hoge voet midden in het landschap. Het blijkt een eye catcher voor het schoenmerk Ecco dat z’n oorsprong heeft in deze regio van Denemarken en de oprichter vond het grappig om een zes meter hoge voet van staal op een terpje te zetten.

Het museum is een prachtig complex van industriele gebouwen aan de rand van het centrum van Tonder inclusief een watertoren, hier zou ook de permanente stoelenexpositie zijn. Helaas is het museum op maandag gesloten. Dan op naar het pittoresque binnenstadje. Dat blijkt te bestaan uit een paar straatjes met keitjes op de straat en kleine huisjes in zalm roze, geel, blauw en groen. Het levert mooie stukjes fotogenieke stukjes straat op. Hoogtepunt is het pand van de oude apotheek op de hoek van het het pleintje en de grote winkelstraat. Voorzien van everything you always wanted to buy, but your house is too small to store it. Verder maakt de winkelstraat, die helemaal voetgangersgebied is, een zieltogende indruk, veel leeg staande winkelpanden met daar tussendoor een enkele winkel om van te smullen met allemaal huishoudelijke keramiek, theepotten, glazen en pannen van Deense makelij. Dorpje wordt goedgekeurd nadat we ter afsluiting in café de Engel een theetje en een koffietje met wederom een fantastisch stuk taart eten. Ook hier komt de thee en en taart in en op tweedehands Engels servies met bloemetjes. Nog even ter afsluiting langs een super voor wat groenten en dan door naar de Ecco outlet.

We checken eerst de openingstijden, lang leve het internet, voordat we en route gaan want het is toch weer een kilometer of 15 tegen de wind in… De winkel is nog open dus als een minibusje rijd ik in bert z’n achterwiel naar het volgende dorp Bredero, alwaar wij ons tegoed doen aan overjarige modellen schoenen van Ecco met een forse korting.

Helemaal volgepakt met groenten en schoenen keren wij met de wind in ons rug, binnen no time, weer terug naar ons campertje op dat overmatig rustige boerderij kampingkje.

Het weer is inmiddels stralend geworden dus ons borrel festijn doen we op het andere lege veldje, en we sluiten de dag af met bier en zalm omelet a la Jaimy Oliver opgeleukt met een Deense bietensalade. Wat is het (vakantie) leven mooi en goed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *