Fiets rondje Mogeltonder en Waddenzee

We zijn vroeg op, het is somber weer en koud buiten. Het kacheltje van Look snort er vrolijk op los en het is binnen daarmee aangenaam warm, een uitstekend klimaat om te tutten en uit te zoeken wat we gaan doen. We hebben gisteravond al besloten dat we een fiets rondje zullen doen, dus de tijd verstrijkt met, het zoeken van fietsroutes om te downloaden, en zeer uitgebreid ontbijten. Maar er komt een moment dat we toch op de fiets moeten, we pakken een droog moment en stappen op de fiets. Na de eerste 20 km begint het serieus te regenen zodanig dat we allebei er voor voelen om de fietstocht af te breken, het vooruitzicht om er nog dertig door te fietsen in de regen is niet aanlokkelijk.

Dan komt onze redding in het zicht het dorpje Mogeltonder. Lonely planet zei daarover : ‘doe er maar een strik om heen dan nemen we het mee’ . Een plekje met een zeer hoog schattigheidsgehalte, waar zelfs de meest verstokte natuurliefhebbers toch even tijdje in willen verblijven met een theetje en een taartje. Eerst lopen we een bric and brac pand in waar we een soort kerstmis trol van vilt kopen en daarna gaan we aan de overkant van de straat, voor de thee en taart naar een zeer schattig klein huisje. In dit geval wordt de thee en taart geserveerd op tweede hands Engels servies met bloemetjes (!), en de koffie en thee wordt in grote hoeveelheden in heuse bodum theepot en caffetiere aanboden. De taart is eveneens indrukwekkend groot en van een nooit eerder geproefd soort brooddeeg gemaakt opgeleukt met frambozen bavarois, chocolade topping en walnoten, afgemaakt met een flinke toef slagroom. Onze eerste kennis making met het fenomeen Deense cafebord.

Na dit intermezzo, blijkt het weer opgeknapt en zetten we onze fietstocht voort richting de Waddenzee. Hoe apart is het om dan in een ander land te zijn waar exact hetzelfde landschap zorgt voor een feest van herkenning. We fietsen op het wandelpad dat dichter langs het wad loopt, en stappen op enig moment af om naar het water toe te lopen. Tis grappig om het gevoel te hebben dat we op Schier zijn, ons favoriete waddeneiland in Friesland, en in gedachtig het verhaal van onze camping hostess, dat dit stuk van Denemarken Noordoost Friesland heet inclusief het Duitse wadden stuk, zullen die Friesen toch ergens in een grijs verleden aan elkaar vastgezeten hebben en naast het zelfde soort landschap nog meer gemeenschappelijks moeten hebben. Volgens informatie zouden onze Friezen en de Denen elkaar zelfs verstaan!. Nou leuk hoor, met de wind in de rug landinwaarts, doen we onze laatste pleisterplaats aan de supermarkt in Hojer. Voorzien van spannende Deense lekkernijen keren we terug naar ons Tiny house on wheels en kruipen samen met een biertje en onze lekkernijen op de bank om de Zweedse film As it is in Heaven te kijken. Een film die qua sfeer en ambiance een mooie aanvulling is op datgene wat we deze eerste echte vakantiedag, in weliswaar Denemarken, ervaren hebben.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *