Strand van Aphrodite, Huis van Dionysos in Pafos

We gaan deze morgen op pad naar ons cultureel dagje. Dat betekent dat we het strand gaan bezoeken waar Aphrodite ooit aangekomen is, staande op haar schelp en getrokken door dolfijnen. Dit stukje strand is heel idyllisch en er doen mega veel verschillende mythen de ronde. Zo zou iedereen die op zoek is naar een lang en gelukkig liefdesleven drie keer om de rots van Aphrodite moeten zwemmen. Het zal je niet alleen eeuwige liefde schenken maar je zult er qua schoonheid ook flink op vooruit gaan. Ondanks dit vooruitzicht heeft niemand uit de groep zich gewaagd aan een zwempartij.

Bij de haven van Pafor bezoeken we een soort Forum waar we veel verschillende soorten mozaïeken en restanten van tempel van Griekse Goden kunnen bewonderen. In die tempels zijn dan weer die mozaïeken te vinden. In het huis van Dionysos zijn mozaïekem gevonden die het meest ongeschonden zijn gebleven. Prachtige taferelen van bekende verhalen waar veel verschillende goden een rol in spelen. Het is werkelijk fenomenaal zoals dat bewaard is gebleven. Naast deze mozaïeken is ook het oude theater zeer compleet bewaard gebleven. We wachten met foto’s nemen totdat er bijna geen toeristen meer te bekennen zijn.

Na dit moois gaan we halverwege het park eruit op zoek naar de st Paul Pillar. Daar zou Paulus tegenaan gezet zijn, in 45n chr, om gegeseld te worden, omdat hij aan land kwam om het christelijke geloof te verspreiden. terwijl men heel erg van het geloof rondom Aphrodite was… In eerste instantie vinden we de pilaar niet, maar wel een verrassende ondergrondse basiliek, compleet met eveneens ondergrondse geneeskrachtige bron, met zulk helder water, dat je gewoon de trap door zou kunnen lopen en dan natte voeten zou halen omdat het water niet als water te herkennen was, en de wensboom als herkenningsteken boven de grond. We stuiten ook op een andere opgraving met enorme ondergrondse ruimtes en theater. Zo pakken we en passant een paar oudheidkundige juweeltjes mee waar we niet op gerekend hadden.

We lopen terug richting de haven en komen de pilaar, het pilaartje van Paulus tegen op, wederom, een prachtig opgravingsterrein met een pittoresk kerkje en een prachtige zuilengalerij. We zijn helemaal lyrisch van de enorm mooie opgravingen zo dicht bij elkaar zonder dat het overlopen wordt door hordes toeristen. Bijzonder.

We lopen terug naar de haven, om aldaar de prachtige boulevard, die men langs de kust heeft aangelegd, af te lopen richting het terrein waar de tombs of the kings te vinden zijn. Dit terrein grenst aan een enorm hotel complex – het Elysium – met een uitgebreide zwembadpartij een mooie natuurlijke zee-inham, waar je kunt zwemmen en uitgestrekte grasvelden, waar je met je snoet in de zon heerlijk kunt relaxen.

Wij lopen om dit complex hee,n omdat je kaartje moet kopen om binnen te komen bij de tombs. Het is een soort begraafplaats bestaande uit ondergrondse huizen die eerst gemaakt werden om echt mensen in te begraven, maar in later tijd ook als officiële huizen werden gebruikt. We hebben nog tien minuten tijd om iets van deze ondergrondse huizen mee te krijgen, maar vinden niet de mooiste exemplaren.

Terug in de bus, op weg naar ons nieuwe hotel, zijn we zeer tevreden met onze invulling van de dag. Het heeft veel mooie plaatjes opgeleverd en weer nieuwe impressies rondom oudheden in Cyprus. We doen nog wat boodschappen, want morgen moeten we tijdens onze wandeling onze eigen lunch meenemen en onderwijl krijgen we wat gedoe te horen rondom het hotel waar we naar toe gaan. Er zijn niet genoeg kamers en nu wordt de groep gesplitst: een paar mensen gaan in het hotel en de rest wordt ondergebracht in luxe villa’s een paar honderd meter er vandaan. De reisleidster is het er niet mee eens, maar het hotel belt niet voor niks pas een uur voordat we aankomen op met dit debacle. Je kunt geen kant meer op, en niets anders zeggen, dan dat je het eens bent met deze verandering van huisvesting.

Het is wederom stikke donker als wij bij deze Hollywood villa’s worden afgeleverd, compleet met eigen zwembad, strakke inrichting, flatscreen, drie badkamers. Kortom te gek voor woorden, het duurt even voordat iedereen over deze move uitgekletst is. De entourage staat zo haaks op alles waar de reisorganisatie voor staat dat het wel een beetje een dilemma oplevert. We kunnen er niets op uitrichten hebben een fatsoenlijk bed and that’s it.

De briefing gaat over de hotelperikelen en de wandeling van de dag van morgen. Daarna eten we nog zeer uitgebreid van het heerlijke dinerbuffet, met veel vegetarische alternatieven. Ik ben er er blij mee om weer eens ongegeneerd veel verschillende soorten sla te eten en ook nog eens vegetarische hoofdgerechten aan te treffen in de grote pannen. Het is een groot genoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *