Atalanti Trail in Troodos.

Ons Hotel blijkt tegen de hoogste berg van Cyprus aan te liggen. Doordat we in de donkerte zijn aangekomen hebben we helemaal geen benul van onze omgeving gehad. De hoogste berg heet Olympia en is 1952 meter en er lopen verschillende wandelingen om en langs de berg langs berghellingen, bospaden en losse steenhellingen.

Het Jubilee hotel is een eenvoudig klein hotel (50 kamers) at the end of the road, maar wel met een knusheid die veel van de eenvoud vergoed. Een openhaard in de lounge met echte houtblokken, zeer vriendelijke bediening, zeer schone kamers met prachtig mooi uitzicht, wij hebben zelfs een room with two views. Dus als we de luiken open doen kijken we uit over prachtige hellingen. Het is nog een beetje mistig en daarmee wordt de discussie wel of niet in korte broek wandelen wel actueel. Ik besluit om in mn korte broek te gaan wandelen omdat mijn weerapp aangeeft dat het stralend weer wordt en 20 graden, en als de zon er eenmaal door komt dan wordt de lucht heel snel stralend strak blauw.

We hebben een heerlijk ontbijt buffet, eenvoudig maar wel compleet met Griekse yogurt, muesli, eieren, sapjes versgebakken broodjes. Het hotel heeft ook een lunchpakket voor ons klaargemaakt waar ik twee dagen van zou kunnen eten, zeer verzorgd en lekker.

Bij het ontbijt wordt duidelijk dat de reisleidster heftig ziek is, dus in allerijl worden er vervangende personen aangezocht om de GPS te bedienen en de route in de gaten te houden. Uiteindelijk zijn er twee vrijwilligers, iemand op kop en in de achterhoede, die de lange sliert van 17 personen op de berghelling in het gareel proberen te houden.

Het is er prachtige wandeling, met mooie vergezichten, zonder veel hoogteverschil, met veel mooie bomen en exemplaren van vegetatie die alleen hier op Cyprus voorkomen endemen heet dat. We gaan ze morgen explicieter door de reisleidster aangewezen krijgen. Nu is het vooral heerlijk wandelen in een prachtig landschap met mooi weer. We hebben wat oponthoud bij een kruising waar het niet duidelijk is of we links of rechtsaf moeten slaan. De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, dus daar moet je als wandelaar wel geducht op zijn als je in dit gebergte gaat wandelen. Uiteindelijk komen we bij de asfalt weg aan die ons direct naar het Troodos square zou kunnen brengen maar 3km over de teerweg is toch geen aantrekkelijke manier van teruglopen. Dus we kiezen uiteindelijk voor een prachtig pad over een steenhellingen die wat meer op en neer gaat. Hier haal ik dan ook mijn stokken te voorschijn om de knieƫn bij de afdalingen te ontlasten.

Om half drie zijn we terug bij het Troodos square, een verzameling van eettentjes, en winkeltjes dat gericht is op de wintersport. Momenteel wordt er met man en macht aan de weg gewerkt om te zorgen dat alles voor december weer spic en span is. Daarmee is het overheersende geluid van de stof en steen verplaatsende bulldozers geen prettig decor om lekker rustig achterover te gaan zitten genieten van de rust en het voltooien van de wandeling. We besluiten om toch maar terug te gaan naar het hotel en aldaar een drankje in de zon te doen op de goede afloop. De reisleidster is weer opgeknapt en we drinken en groep een theetje biertje wijntje. Uiteindelijk is het toch te fris om buiten te blijven zitten en trek ik mij met verkleumde ledematen terug naar de kamer om lekker lang onder de warme douche te gaan staan. We hebben lekker een paar uur voor onszelf en ik selecteer de foto’s, lees wat en doezel een beetje tot aan de briefing van half zeven.

Daar krijgen we de ins en outs van onze wandeling van de volgende dag te horen. Daarna lekker aan het diner dat wederom in grote hoeveelheden op de tafels uitgeserveerd wordt. Het is weer boven verwachting, en er wordt zelfs een stukje vis geserveerd. Voldaan door het eten en de heerlijke slobberwijn die erbij geserveerd wordt is het om kwart voor negen weer tijd om de dag af te sluiten met m’n schrijf ritueel. Twas een mooie kennismaking met een van de Cypriotische landschappen, kijken wat de iets meer toeristische trail die we morgen gaan doen nog zal toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *