Zondagochtend IJmuiden aan zee

Zeg je IJmuiden dan zie je Hoogovens, tegenwoordig Tata steel maar ze hebben ook een heus strand. Als vroege vogels op de fiets naar het strand, we willen die skyline van de vorige dag wel vervangen door prachtige strandtaferelen. Eerst ijmuiderslag, dit is een verzameling huisjes bovenop een duin, met wat wandelpaden naar het verderop gelegen strand. Hier wordt veel aan kite surfen, en windsurfen gedaan. Omdat we ook IJmuiden aan zee willen zien fietsen we omlaag naar de bebouwing in de verte. Aldaar aangekomen treffen we een flinke jachthaven en op de kopse kant een zieltogende bij elkaar geschraapt blokje bebouwing aan, met snackbars waar je friet, vis, Chinees kunt eten. Een plaatselijke supermarkt, een groot hotel en verder helemaal niets. Ook dit ziet er zo in het naseizoen met gesloten luiken niet heel uitnodigend uit. Iets verderop langs de jachthaven ligt de strandopgang dus daar hopen we ook het strand op te kunnen en een koffietje te kunnen scoren. Eenmaal daar aangekomen komt ons een hels kabaal van motoren tegemoet, ik denk in mijn ijverigheid nog dat Rijkswaterstaat op zondag het strand aan het herstellen is, maar eenmaal dichter bij gekomen blijkt het IJmuider strandspectakel aan de gang. Een tweedaags evement waarbij vrachtwagens (Unimogs van het merk Mercedes, nooit van gehoord), op het strand over heuveltjes van zand en met enorme snelheden over het zand heen crossen. Het is een lawaai en een verstoring van onze zielenrust dat we niet perse in gedachten hadden bij onze zondag ochtend strandwandeling aan zee.

Maar het het blijkt een happening te zijn voor stoere mannen die de auto’s berijden en kinderen die er verrukt naar kijken. Je kunt deelnemen aan zo’n weekend als je een fourwheeldrive hebt waarmee je graag over het strand wilt crossen. Onze interesse heeft het niet, maar het is wel apart om mensen op die manier helemaal bevlogen met hun auto in het zand bezig te zien. De strandtent waar alles vandaan georganiseerd wordt is een “ons kent ons kroeg”, waar BN’ers zich laten fotograveren opdat ze gezien worden via de permanent draaiende dia show.

Nou dat was onze zondagochtend rustmoment, van de weeromstuit is de behoefte om terug naar de camping te fietsen, LOOK in te pakken en weg te gaan opeens heel groot. Om 13.00 zijn we weer terug in Oegstgeest en hebben we genoten van de prachtige camping en de eerste verkenning van dat toch ernstig verstedelijkt gebied net boven Haarlem. Volgende keer zullen we wat meer tijd nemen om dat Kennemerduinlandschap te verkennen, dan is er wat meer evenwicht tussen natuur en bebouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *