Fietsen van de Grutto, Midden Delft land, naar Rotterdam

We hebben een mooie(?) fietstocht voor ogen waarbij we via de zuid kant van Delft onder A13 door, in het landschap boven Rotterdam een rondje zullen maken. Dat Midden Delftland, waar we camperen hebben we al geroemd als een eenvoudig ingetogen stuk polder dat mooi ontsloten is voor alle soorten van recreatie. Nu gaan wij per fiets ook weer een landschap verkennen waar we in onze Rotterdamse tijd veel door heen zijn gekomen op de fiets, op de bromner, met een oud autootje richting het ouderlijk huis in Nootdorp. We kunnen uit onszelf de weg niet meer vinden. Ook dit gebied is helemaal aan elkaar vastgebouwd, en de stukken natuur die niet vol zijn, worden ingenomen door enorme tuinderscomplexen. Geen landelijk romantisch weggetjes met bomen en greppeltjes meer te bekennen. We kunnen er niet over uit dat dit gebied, dat vroeger toch helemaal uit polder bestond helemaal verstedelijkt is en volgestouwd met bedrijven die belangrijke exportartikelen (bloemen, tomaten) waar we in Nederland rijk mee geworden zijn, verbouwen. Dus de lelijkheid van de omgeving valt als een baksteen over ons heen. We zijn toch al op veel verschillende plekken geweest maar deze omgeving daar ga je niet voor je ontspanning fietsen, het is dan ook geen wonder dat we zeer weinig fietsers tegen komen. Ja “bussen race fietsers” maar hen is het te doen om het hard fietsen en kilometers maken, terwijl wij er op uit zijn om energie op te doen in de een mooie omgeving.

Opvallend is dat eenmaal dichter bij de grote stad de natuur, die er al sinds jaar en dag is, goed gecultiveerd is, het Rottemeren landschap is zeer fraai om door heen te fietsen, geen koffie gaan drinken bij Lake side house, een vreselijk ongeorganiseerde zeer luxueuze koffie tent met een prachtige speeltuin. Neem je eigen thermosje met koffie mee, ga iets verderop zitten en laat je kleinkind ravotten in de speeltuin. Nog dichterbij het bos van Bergschenhoek heeft een heuse allure van stadspark aan de rand van de stad, met veel wandelpaden, zwemgelegenheid en ook veel ruimte om te fietsen. Kortom de mensen die in en rondom de grote steden verantwoordelijk zijn voor het ontginnen en gebruikers vriendelijk maken van de natuur hebben dat aan deze kant van de stad Rotterdam goed gedaan. We fietsen uiteindelijk terug langs de noord kant van Rotterdam ook dit is een aangesloten groene rand om het voormalig Vliegveld Zestienhoven heen dat uiteindelijk uitkomt in Overschie, een dorpje in Rotterdam met een heuse eigen dorpskern en veel authentiek oude gebouwen langs de Schie. Het is een verrassend stukje Rotterdam dat wij nog niet eerder op deze manier doorfietst hadden. We halen weer opgelucht adem als we gewoon weer helemaal in het groen van Midden Delftland terug fietsen naar onze knusse camping. We eten een boterham in het laatste zonnetje. Opgetogen door deze 24 uurs kennismaking in dit landschap, keren we huiswaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *