Fietstocht Via Appia

Ruim voor tien uur geven we acte de présence bij de organisator van onze fietstocht. Het internetcafe/ach en nebbes kantoortje bevindt zich op Dei Serpenti, zijstraat van de via Nazionale, maar ja als je een website goed op orde hebt, je tourguides wandelende marketing objecten zijn dan heb je eigenlijk ook niets nodig, qua kantoor. We lopen naar de bici & baksi alwaar onze fietsen al klaar staan. We fietsen over de weg die richting Colosseum gaat, een weg die niet meer door gewone auto’s bereden mag worden en daarmee krijg je op de fiets een soort van “we love Rome gevoel” omdat je tussen de indrukwekkende bouwwerken op een lege weg aan het fietsen bent. We fietsen door de meute heen, ook een aparte ervaring en fijn dat we als Hollanders geboren zijn op de fiets, omdat de eerste stop de poort van Constantijn is. Hier vertelt Dimitri, onze gids een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van het Colosseum en over de poort. Qua historische gelaagdheid zit er wat overlap met onze performer/guide van de stadswandeling van dinsdag, iets wat ik niet erg vind omdat veel feitelijkheden achter elkaar toch de neiging hebben om in de “grote vergeetlade” terecht te komen. We komen nog langs Circus Maximus, overblijfselen van een arena uit de republikeins tijd, dus veel ouder dan het Colosseum en toendertijd speciaal gebouwd om het gewone volk om hen brood en spelen te geven. Hier werden vooral paarden races gehouden. Hedentendage wordt het als festival terrein gebruikt en vinden er optreden van grote wereldsterren plaats, op het moment dat wij er langs fietsen is er een groot food festival aan de gang.

We fietsen vrij snel het bebouwde gedeelte van Rome uit over een klassiekertje: de via Appia. We stoppen nog bij de buitenste muur van Rome en daar is een gratis museum waar heel illustratief weergegeven is hoe het oude Rome eruit gezien heeft. Daarna nog een stop bij een kerk waar Jezus een wonder heeft verricht. Hij is daar nl. aan Petrus verschenen toen deze zijn doodstraf, op basis van Christenvervolging, probeerde te ontlopen. De voetstappen die Jezus daar achter gelaten heeft, zijn in cement gegoten en dit wonder heeft ervoor gezorgd dat Petrus op zijn schreden is terug gekeerd hij zijn lot op zich genomen heeft: hij is uiteindelijk onderste boven aan een obelisk opgehangen op de plek waar nu de Sint Pieter staat. Mooie verhalen, voor wat het waard is, belief it or not daarmee is de Bakermat van onze christelijke beschaving ontstaan.

De fietstocht over de Via Appia is bijzonder, een prachtige omgeving, een licht heuvellend landschap met regelmatig enorme basalt blokken waarover vertelt wordt dat dit de originele blokken uit de oudheid zijn. Het fietsen over dit soort blokken is een echte uitdaging, gelukkig hebben veel voorgaande fietsers ‘olifanten paadjes’ gemaakt waardoor we langs de blokken in de berm kunnen fietsten. De via Appia is in de hele vroege oudheid ontstaan als weg naar een plaats in Italië waar men een stad wilde veroveren dit soort wegen werd dan aangelegd om de legers een goede weg te bieden richting het oorlogsgebied. Grappig detail daarover vertelde onze andere gids dat het niet zo is dat alle wegen naar Rome leiden, maar dat alle wegen van Rome komen. De Via Appia is daar dus een mooi voorbeeld van als eerste weg geweest die men gebouwd heeft om een verderop gelegen stad te veroveren.

Als laatste rijden we nog het aquaductpark. Hier zijn overblijfselen van aquaducten die eveneens in de vroege oudheid de stad Rome voorzagen van water. Een soort viaduct, met per elke honderd meter een verval van 1cm waardoor het water blijft stromen. Een van de twee aquaducten is zo’n 500 jaar geleden door een toenmalige paus in ere hersteld als watervoorziening. Bijzonder landschap om door heen te fietsen.

We fietsen aan het eind van de fietstocht nog door het park Capparella heen, een stuk wild, ruig heuvellandschap midden in Rome dat ooit particulier bezit was en nu een publiek park is. Hier vindt je de bron van het zeer smakelijke Egeria bronwater, verder kun je in het park eindeloos joggen, wandelen en fietsen in alle stilte. Twas met onze niet zo geweldige fietsen wel een uitdaging om af en toe wat steile stukjes te befietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *