München op de fiets

Om kwart over tien stappen we op de fiets. Vanuit onze camping is de stad via een heel mooi fietspad langs de Isar binnen 20minten te bereiken. We gaan gedurende een fietstocht van 55km een 6 tal wandel en fietstochten combineren, waardoor we een aantal highlights zullen zien. Het weer is fantastisch, de stad is groot, goed georganiseerd, schoon en voorzien van enorm veel fietspaden. Soms is als fietser oversteken een dingetje. Het lijkt erop dat men ervan uit gaat dat je meestentijds rechtdoor fietst en als je een keer moet oversteken dat moet je dit met de voetgangers meedoen. Maar goed als rasechte fiets Hollanders proberen we ons toch nog te blijven onderscheiden als het betere fietsland, maar Duitsland doet erg zijn best om ons op dit gebied ook naar de kroon te steken. De helm lijkt een verplicht attribuut bij het fietsen, in een ieder geval bij een ebike. De ebikes zijn hier gelukkig nog niet in die overdreven mate aanwezig als bij ons. De bejaarden medemensen zijn veelal nog sportief ingesteld en fietsen nog op eigen kracht.

We zien Marienplatz, het kloppende hart van de Altstadt. Mechalomaan groot gebouw domineert dit plein, en op de klokkentoren staan een aantal poppen die naar voor en achter marcheren als de klok op het hele uur slaat. Dit schijnt een echte publiekstrekker te zijn en wij hebben mensen om kwart over…. al op stoeltjes voor de toren zien zitten in afwachting van dit schouwspel. Als we eenmaal de kleine achteraf straatjes bij de Marienplatz bewandelen krijg je het gevoel of je in een Italiaanse stad loopt. De vele terrasjes, de enorme bergen met Italiaans ijs in de gelateria’s, het mooie weer, de vele Italianen, het enige dat er tegen pleit zijn de vele etalages met klederdrachten en de etalages met enorm lelijke bierpullen.

Wij fietsen een rondje door Isarvorstadt, rondje om de Altstadt west, klein stukje van maxvorstadt, met een levendige boulevard en een minder opgesmuckte woon en leefomgeving. Hier eten we in heel klein tentje Joor, op theresienstrasse een heerlijke salade en een bord quinoa met zoete aardappel en rucola. Heerlijk nosense eten met zelfgemaakte ice tea erbij. Een intermezzo om even te plassen, de inwendige mens te versterken en dan weer de rest van de kilometers door te trappen. De wijk Schwabing doen we aan, maar dat lijkt vanaf de fiets niet echt aantrekkelijk. Op weg naar de Englischer Garten fietsen we weer door zo’n van origine oersaaie Duitse woonkazerne omgeving, die echter door de komst van veel kleine winkeltjes omgetoverd wordt tot een soort hipster wijkje, super leuk om te zien dat zo’n wijk dan zo een kleine face lift ondergaat.

Uiteindelijk doen we nog een rondje door de Englischer Garten. Englisch omdat aangelegd is als een Engels park, met grote grasvelden, enorme bomen en snelstromende beekjes inclusief kleine watervalletjes. Waanzinnig groot park, dat ruim kan wedijveren met Central Park qua grootte en in ieder geval het zuidelijk gedeelte wordt zeer uitgebreid gebruikt als recreatie gebied.

We maken een stop bij de Chinesische Turm. Een overblijfsel uit een tijd dat Duitslands helemaal begeisterd was van alles wat Chinees was. Eenmaal daar aangekomen klinkt er enorme hoempapa muziek vanuit de toren. Het is een soort van zinnebegoochelend. Blijken er dus een flink aantal mannen in lederen hosen echt op de eerste verdieping van de toren uit volle kracht bezig te zijn met het blazen op hun instrumenten. De terrassen erom heen zitten behoorlijk vol met mensen die meestentijds al aan de liters bier zitten, opgeleukt met pretsels. Wij slaan het bier over omdat we nog een 10 kilometer terug naar de camping moeten fietsen.

We fietsen terug langs de andere kant van de rivier en ook aan deze kant is de hele oever voorzien van bomen, grasvelden en kiezelstranden waardoor je dus een soort strand recreatie aan de rivier krijgt. Bijzonder grappig om te zien. Er valt helaas niet veel te zwemmen omdat de rivier nogal snel stroomt, maar het is wel verkoelend om aan de waterkant te bivakkeren.

Eenmaal bijna terug bij de camping zien we hele groep jonge mensen met surfplanken op de oever staan. Zij springen een voor een op de stroom versnelling die kunstmatig in de rivier is aangebracht met een hoogteverschil van kleine meter. Dus de jongens proberen op een breedte van 2,5 meter een soort surfbeweging met hun board te maken. Een hele aparte en creatieve manier om een surfervaring op te doen.

Eenmaal terug op de camping zetten we onze borrel spulletjes op ons nieuw gekochte design dienblad en genieten van het heerlijke niets doen. We herkauwen de impressies van de stad en besluiten om morgen nog een dagje wandelend door de stad heen te lopen, een museumpje te doen en dan de stad weer te laten voor wat het is. In de koortsachtig opmaat voor een enorm volksfeest.

We zijn toch meer natuur dan cultuur mensen, de bergen lokken ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *