Der Lowemensch

We worden wakker met een stralend blauwe lucht maar buiten zijn het toch echt september temperaturen, (11 graden). Dus we besluiten om niet buiten te ontbijten met onze fleece vesten aan.

We gaan om 9 uur op weg naar Ulm, daar gaan we naar het Ulmer museum om de Lowemensch, het beeldje dat dus gevonden is in het dal waar we gisteren gewandeld hebben, te bewonderen. Ulm is een redelijk aangeharkte stad aan de Donau, met een mooi park langs de rivier, met hier en daar wat vakwerkhuizen, maar ook veel gedurfde moderne architectuur tussen de oude huizen.

Het museum bestaat uit een oud pand dat via een loopbrug verbonden is met een super moderne kunsthal. In de oudbouw is de prehistorie en in de kunsthal zijn de rondreizende tentoonstellingen. De lowemensch behoort tot de vaste collectie kunst vanuit de ijstijd.

Het beeldje is 31cm hoog en staat tentoongesteld in een glazen huisje. De beschrijving van de geschiedenis hoe de Lowemensch uiteindelijk pas in 2012 helemaal compleet gepuzzeld is geworden, is indrukwekkend. Men begon met de vondst van 200 stukjes die men niet kon determineren in 1939, daarna zijn in de loop van verschillende opgravingen steeds meer stukjes bot gevonden en uiteindelijk hebben ze de boel van 2009 tot 2012 aan elkaar geplakt tot dit beeldje. Het is bijzonder om te zien en de opgraafgeschiedenis te lezen. Hedendaagse kunstenaars hebben het beeldje met de originele gereedschappen uit die tijd nagemaakt en hebben er 400 uur over gedaan om tot een zelfde beeltenis te komen Kortom een waanzinnige prestatie in die tijd, die ook hedentendage nog respect en bewondering oproept.

Bert z’n wensen voor deze vakantie zijn vervuld, dus grappenderwijs zegt hij dat zijn vakantie vervuld is en we naar huis kunnen. Mooi niet, want ons uitstapje naar München staat nu nog op de planning. De stad verkennen al dan niet per fiets of wandelend. Een kleine twee uur over de snelweg brengt ons in München.

We vinden een mooi plekje op een camping in Thalkirchen aan de rivier de Isar. De middag brengen we door met het uitzoeken war we gaan doen. Uiteindelijk besluiten we om de stad, de volgende dag fietsend te gaan verkennen. Bert download een aantal GPS fietstochten en combineert die met een aantal wandeltochten uit 100% München. Door deze twee dingen te combineren hopen we al fietsend een aardig beeld van de stad te krijgen. Het begint in de vroege avond flink te regenen dus we zijn blij met ons campertje.

De hele camping is in de voorbereiding van de Oktoberfesten die zaterdag 22 september beginnen. Het lijkt een beetje op onze drie oktober feesten maar dan 8 dagen lang een zuip festijn in lederen hosen en dirndl jurkjes. Bert en ik zien het bier nog wel zitten, je drinkt dit per Mass, om en nabij een liter, maar alles er om heen dat wordt toch een beetje too much.

Wij gaan dus weer en route als deze feestelijkheden losbarsen omdat de weersverwachtingen gaan omslaan en omdat ik heel graag nog wat wandelingen in de Alpen wil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *