Egmond ad Hoef

Dit weekend de echte vuurdoop van LOOK. Dit is de naam die het knal rode stoere broertje van Lucy,onze old timer T2, afgelopen week heeft gekregen. Een echte eye catcher waar je niet om heen kunt. Fijn ook in de regen die op de snelweg richting Noord Holland in enorme stromen naar beneden begint te vallen. Een echte doop dus om te kijken of alles waterdicht is.
Op de kamping in Egmond aan de Hoef, de Tuintjes van de Svr, moeten we vanwege de regen binnen blijven zitten en de temperatuur daalt zo snel dat we ook onze stand kachel uit moeten proberen. Alles werkt perfect, de regen blijft buiten, de warmte blaast door ons hele kleine huisje op wielen heen. We zijn blij met onze eerste warme nacht in regen en onweer op het Noord Hollandse platte land. Morgen gaan we fietsen in de omgeving eerst een klauter partij het knusse bovenbed in.

Na een voor ons doen zeer langzame start met een kopieus ontbijt en het invoeren van de fietsroute, via de app fietsknoop 01,stappen we om half twaalf op de fiets. We gaan 44km fietsen en onze eerste stop is Egmond aan zee. Je komt daar via het dorp Egmond aan de Hoef (om de hoek bij de camping) waar ooit een kasteel van de graaf van Egmond heeft gestaan, helaas alleen maar grondpatroon van over dus flink wat fantasie nodig om de glorietijd uit de 17e eeuw te herkennen (uit de tijd van Willem van Oranje). Dus voor geschiedenisliefhebbers een must om langs te fietsen, voor de meesten een dorp om aan te doen vanwege de hele grote AH die aan de doorgaande weg ligt. Wij laten het allemaal rechts en links liggen en na 2 km komen we via een klein omweggetje aan bij het strand van Egmond;de dorpstraat is afgesloten voor doorgaand verkeer dus ook voor fietsers want de winkelende toeristen massa daar moet dit badplaatsje het van hebben. Parkeergeld wordt geheven,het is verboden om vrij te kamperen in camper of tent dat moet op officiĆ«le campings en verder kun je al geld uitgevend op het strand terecht komen prachtige kopjes koffie drinken, door heuse barista’s gemaakt en ludieke theezakjes voor de thee krijgen met een oninteressante theesmaak.

Maar goed, het weer is fantastisch, de lucht stralend blauw, de wolken doen een wedstrijd wie de meest bijzondere vormen in de lucht kan neerzetten. Het is 17e eeuws mooi, een mooie opmaat voor de dag die voor ons ligt. We trappen naar het begin van het Noord Holland duinreservaat, wel even een entree kaartje gekocht (1.80 p.p.). Voor dit luttele bedrag mag je de hele dag op en neer in het reservaat fietsen een waar genoegen. Het landschap is mede door de 17e eeuwse luchten zeer afwisselend en inspirerend. Je rijdt door strand, duin, heide en bos landschappen en asn de scherpe randen gewone oerhollandse polderlandschap oen met koeien en akkers. Een tocht om erg blij van te worden, zeker als je ook nog even omrijdt, of gewoon langs rijdt bij de Berenkuil. een belevenis momentje met een eenvoudige snack ( nog zo’n historische plek die daar al bijna 70jaar in dat landschap bestaat). Dus als we dan iets aan moeten bevelen: doe dan deze route op een zomerse dag, rust uit in de Berenkuil en je hele weekendje weg krijgt de allure van een zomaarerop uit vakantie beleving.

Fietsen op zaterdag: 42 km Egmond – Bergen – Camperduin

DownloadFietsen op zondag: 36 km Egmond – Castricum – Akersloot

Op zondag beginnen we de dag op dezelfde manier, ook nu weer een fietstocht in het verschiet; de fietsen staan al weer te trappelen. Deze dag staat er een stevige zuidwesten bries en hangt er een flink wolken dek. Dit betekent dat alle romantische omstandigheden van gisteren flink zijn bijgesteld en we flink tegen de wind in moeten trappen. Wat ziet het landschap er anders uit, als je een beetje kortademig bent en de zon niet schijnt. Het eerste stuk duin, daarna een flink stuk boslandschap, en een uitgebreid recreatie terrein van Parnassia. Daarna stejen we de snelweg over richting Akersloot. Daar komen we in landschappen die we uit onze eigen woonomgeving kennen. Veel fietspaden door graslanden afgewisseld met hier en daar een uitgegraven grote plas ( het Alkmaarder meer een flink aantal kilometers van alkmaar af) . We eindigen ons fietsplezier met een bekroond ijsje bij Puur &Passie in Egmond aan zee. De bergen ijs die aldaar tentoongesteld liggen in heel veel verschillende soorten, smaken en prijzen zorgen absoluut voor keuze stress, naar eenmaal gekozen en geproefd verdwijnt de stress, en als je niet snel door eet ook het ijs, als sneeuw voor de zon.

Fietsen op zondag: 36 km Egmond – Castricum – Akersloot

Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *