Donderdag – Rondwandeling Vesterbro

We verhuizen vandaag naar het andere air b&b appartement 4 deuren verderop. De vroege ochtend staat in het teken van ‘ pack your bags and move’. We lopen om tien voor tien met al onze bagage de vier trappen van nummer 28 af, en de 4 trappen bij nummer 20 weer op. Het is een klein appartement van jongere mensen zo te zien. Dit appartement is zelfs een mindere variant van ons Amsterdamse appartement. Het wordt geafficheerd als een volwaardig appartement met badkamer en al, maar dat moet met een korreltje zout genomen worden. Het douchen gebeurt in de wc en is een variant op onze douche gelegenheid in ons campertje een uitdaging dus. Verder is de woonvibe goed, we bivakkeren er nog maar tweedaagjes dus geen probleem.
We huizen eerst in, nemen de koelkast en de keuken weer in bezit en maken dan onze dagplannen. We hebben een bioscoop kaartje voor een film aan het eind van de middag met Anthony Hopkins in de hoofdrol, dus engels gesproken en voor ons te volgen, die een dementerende oude baas speelt, in het Grand teatret. Daarvoor plannen we dus nog een wandeling, in de wijk Vesterbro. Dit ligt naast het Tivoli park en de gids geeft aan dat je er vooral naar toe moet gaan voor de couleur locale, dus we gaan het ervaren. De wijk ligt ook naast het centraal station dus er is ook veel rolkoffer en bus toerisme te vinden.
Onze eerste stop is het meat packing district, het terrein waar voorheen de slachterijen en de aan verwante industrieën hun activiteiten hadden. Een beetje westergas achtige entourage van rode bakstenen gebouwen waar nu in de diverse gebouwen allemaal hippe dingen plaatsvinden. Het complex ernaast, waar de daadwerkelijke slagerijen zaten is een soort van jaren 70 complex(witte tegelgevels met blauwe accenten) wat in opkomst is qua uitbaten. Veel jonge hippe brasserie achtige bedrijfjes, en enorme kookwinkel waar wij voor pannen gaan kijken, galerietjes. Kortom een voormalig bedrijven terrein in opkomst dat door gebruik te maken van de oorspronkelijke industriële omgeving tegelijkertijd ook weer een hippe boost krijgt. We vermoeden dat het in de avonden leuker is om hier te verblijven omdat er veel nog gesloten is. Wij gaan door voor de rest van de couleur locale. Die laat zich toch niet zo heel makkelijk ervaren en ook niet verwoorden. De wijk wordt in rap tempo gerenoveerd en dan ontstaat er toch een soort van Amsterdamse Oud zuid sjiekheid met dure koffie en eettentjes op elke hoek van de straat. De grote boulevard die een mengsel van nieuw en oude cultuur het beste weergeeft is de Istedgade, in de zijstraten hiervan treffen we nog wat fraaie muur schilderingen aan.
Een fameus zijstraatje van de Vesterbrogade is de vaernedamsvej, hier tref je veel traiteurs zaken en designwinkeltjes aan waar je niet ontkomt aan de verleiding om er iets te kopen. Wij kopen bij een traiteurszaakje een vers belegd broodje, eentje om je vingers bij op te eten, en wonderbaarlijk genoeg nu eens een broodje in een prijsstelling die we nog niet zijn tegen gekomen. We eten de broodjes op in een parkje dat een beetje verloederd is, maar wel voorzien van bankjes en tafeltjes. Met hernieuwde energie, want wat waren die broodjes heerlijk, gaan we de wijk weer uit terug naar onze fiets en terug naar ons appartement.
We houden een middag siesta en gaan daarna weer op de fiets naar de bioscoop, eigenlijk een on eerbiedwaardige benaming voor het complex dat niet voor niets Grand teatret heet, een prachtig oud complex in idem oud pand. Het kan niet anders gezegd worden dan dat Kopenhagen een heerlijke stad is om in te fietsen, niet zo druk als in Amsterdam, en ook minder hijgerig maar wel met heel veel voorzieningen. De film is geweldig en inderdaad goed te volgen. Die Anthony Hopkins daar zijn we toch echt wel fan van. Na de film is het borrel tijd en wij doen het borrelen heerlijk in ons eigen appartement met de nootjes en biertjes die we nog steeds in voorraad hebben. De terrassen en etablissementen zijn zo overcrowded dat we daar eigenlijk geen zin in hebben om ons daar tussen te begeven. Qua avondeten gaan we toch voor het Street food van Broens gadekokken, op het enorme plein bij ons om de hoek. In Nederland zou te vergelijken zijn met foodtruckfestivals maar hier is gekozen voor permanente eettentjes waar je ongeveer voor dezelfde prijs 100 kronen, 12,50 Euro, een bord met eten kunt scoren in diverse eetstylen. We kiezen voor een curry met vers gebakken naanbrood. Ook dit eten blijkt toch een heerlijk mail op te leveren en verse gebakken Naan broodjes gaan erin als zoete koek. Kortom op onze voorlaatste dag in Kopenhagen stond het heerlijke eten op de voorgrond. We besluiten om morgen geen toeristische dingen meer te doen, anders dan wat shoppen en wellicht nog een museum, maar we kijken wel hoe de dag van morgen eruit zal gaan zien. Uitgeput vallen we zeer vroeg in slaap.